תחקיר ספרותי
סופרים רבים הנשאלים על תהליך הכתיבה של ספרם, נוהגים להצהיר בסיפוק על תחקיר מקיף ועמוק שערכו כהכנה לכתיבתו. הסיבה לדחיפות הרבה שמוצאים הסופרים להדגיש עובדה זו נעוצה בדימוי החיובי, ביוקרה, באמינות ובחשיבות שמעניק התחקיר לספרם. עומק התחקיר והיקפו משתנים, התחקיר יכול להסתכם בשיטוט אינטרנטי בסיסי באמצעות גוגל, דרך קריאה מעמיקה של ספרות מקצועית רלוונטית לתחום עיסוקו של הספר, ועד לתחקיר מסע מרחיק לכת למחוז נידח על פני הגלובוס לצורך למידת אורח חייהם של אנשי המקום המאכלס את עלילת הספר. דוגמה בולטת לכך הוא מסעו של סופר רבי-המכר רם אורן להודו הרחוקה לצורך כתיבת ספרו "אשראם".
לאמיתו של דבר, אין הכרח לערוך תחקיר בכל ספר. רבים מרבי-המכר הגדולים בספרות העולמית נכתבו מבלי שנדרש כלל תחקיר משמעותי לכתיבתם. לכן האינסטינקט הבלתי נשלט של סופרים רבים להתפאר בעבודת תחקיר מקיפה בארשת של חשיבות עצמית נראה לעתים מופרז ומגוחך. תחקיר הוא כלי שלעתים נדרש ולעתים לא. סמכו על הקורא, הוא ידע לזהות במהלך הקריאה עד כמה העמיק הסופר בתחקיר ועד כמה ידיעותיו בתחום עיסוקו של הרומן מספיקות. תחקיר אינו פריבילגיה שיווקית להעלאת קרנו ואמינותו של הספר, אלא צורך הכרחי לכתיבת הרומן טוב.
אפשר לסווג את התחקיר לכמה סוגים בולטים.
1. תחקיר אינפורמטיבי באמצעות האינטרנט
זהו התחקיר הבסיסי והנגיש ביותר שעומד לרשות כל סופר. בעידן שפע המידע, כאשר כל מאגר מידע אינסופי ברשת נגיש לכל אדם, הופכים חייו של הסופר לקלים ונוחים יותר. בכל עת עומד לרשותו מאגר מידע נגיש ובלתי מוגבל, כל שעליו לעשות הוא להקליד את הערך הרצוי במנוע החיפוש, וכל המידע יזרום עד לסלון ביתו. הנגישות הזו היא נכס יקר מפז שלא עמד לרשות הסופרים הוותיקים לפני עשורים אחדים. כיום תוכלו להיטיב לתאר בספרכם הליך רפואי מורכב שהדמות הראשית שלכם נדרשת לעבור עקב אירוע לב, מבלי להיפגש עם קרדיולוג מומחה לצורך התחקיר. עבור הסופרים הצעירים זה אולי מובן מאליו, אבל הוותיקים יותר יודעים להעריך את כלי המחקר הזה, הנגיש כיום לרשותם בכל עת ובכל מקום אפילו באמצעות הטלפון הסלולרי. תוכלו למקם את העלילה בגרמניה ערב מלחמת העולם השנייה ולחקור את התקופה מבלי לרוץ לספרייה העירונית ולנבור שעות ארוכות בספרי היסטוריה, תוכלו לקרוא חומר במילונים ובאנציקלופדיות אינטרנטיים, וכן להיחשף למאמרים אקדמיים, לעדויות מצולמות, לסרטים ולמצגות שאחרים הכינו, כמעט לכל מידע שתחפשו. גם במהלך הכתיבה יהפוך מנוע החיפוש של גוגל לידידכם הטוב ביותר. באמצעותו תוכלו לדייק בתאריכים שבהם התרחשו מאורעות המופיעים בספרכם, להיטיב לדייק בהגדרות ובמנוחים מקצועיים הזרים לכם מבלי להתקשר לחברים או מכרים הבקיאים בכל תחום, ולהפוך ליודעי דבר ומומחים כמעט בכל תחום. יש סופרים שעבורם זה נס, לא פחות. יחד עם זאת חשוב להקפיד על שני דברים. האחד, מהימנות המקורות. לא כל המקורות ברשת אמינים. הצליבו מידע כדי שתהיו בטוחים בעצמכם. שנית, הקפידו על שמירת זכויות יוצרים. הפיתוי לעשות את החיים קלים ולהעתיק משפט כזה או אחר ממסמך כלשהו שעליו עמל רבות אדם אחר, הוא גדול. הישמרו מכך, והיו יצירתיים ומקוריים.
2. תחקיר ספרותי באמצעות ריאיון
תתפלאו, לא הכול נמצא באינטרנט. לעתים תצטרכו לצאת מדלת אמותיכם ולהיפגש, כן, ממש להיפגש פנים מול פנים, עם אדם בר-סמכא בתחומו ולראיין אותו לצורך כתיבת ספרכם. לעתים תצטרכו לעשות זאת עם יותר מאדם אחד ולפתוח בסדרת ראיונות מקיפה. אל תתעצלו. השתדלו ליהנות מהחוויה. צאו מהבית, והיפרדו לשעות אחדות מהמחשב. קבעו פגישה, הצטיידו במכשיר הקלטה וצאו לדרך. ההקלטה, אגב, שתתבצע בידיעת המרואיין ובהסכמתו, תאפשר לכם לנהל שיחה קולחת עם המרואיין מבלי שקצב הכתיבה האטי שלכם (ביחס למהירות הדיבור) יאט את השיחה, יקטע את חוט מחשבתו של המרואיין ויחסיר מכם מידע רב שהייתם יכולים להפיק אילו המרואיין היה מתבטא באופן חופשי ומשוחרר. בתחקיר מסוג זה אתם לובשים למעשה את כובע העיתונאי החוקר. בניגוד לתחקיר עיתונאי שבו המטרה היא לחשוף מידע חדש שטרם פורסם ולהביאו לידיעת הציבור, הרי שמטרת התחקיר הספרותי היא להיחשף למידע קיים הנדרש לכתיבה מהימנה של ספרכם. מבחינתכם, מאחר שהמידע חדש לכם, זהו תחקיר עיתונאי לכל דבר ועניין.
לסופרים בעלי רקע בעיתונות, המלאכה מוכרת וקלה. הם ידעו להיפגש עם האדם הנכון, לשאול את השאלות הנכונות, להבחין בין טפל לעיקר בדבריו של המרואיין ולנווט ולמקד אותו באופן נעים ולעתים אף מניפולטיבי בדיוק למידע המבוקש להם. אם אתם חסרי ניסיון עיתונאי פשוט, הכינו את עצמכם לריאיון באופן מוקפד יותר. הכינו שאלות ממוקדות על גבי דף והקפידו שהשיחה תנווט על-ידכם ועל-פי סדר השאלות שהכנתם מבעוד מועד. אם בכל זאת תחושו שהריאיון לא קלח כפי שציפיתם, והתנהל באופן לא ממוקד, אל תתרגשו, בסך הכול תצטרכו לעבוד קשה יותר בבית בתמלול השיחה המוקלטת ובעריכתה. ראו הוזהרתם, ייתכן שלאחר סדרת ראיונות תמצאו את עצמכם מתאהבים בעיסוק הזה לא פחות מבכתיבה עצמה.
3. תחקיר מסע
במקרים רבים תחקיר המתבסס על מידע אינפורמטיבי בלבד באמצעות האינטרנט או באמצעות סדרת ראיונות, אינו מספיק כדי לכתוב את ספרכם באופן אמין ומדויק. את ההליך הרפואי הנדרש להצלת הדמות שלכם שהובלה זה עתה לחדר ניתוח אולי תוכלו להסביר, אך את הריח החריף במחלקה ואת פניהם המודאגים של הרופאים, לא תוכלו לתאר אם לא נתקלתם בעבר בסיטואציה דומה. לצערנו, במקרה זה, כולנו ביקרנו יותר מפעם אחת בבית החולים, כך שניטיב לתאר את הסצנה מבלי לבקר שוב במקום. אך בהודו לא כולם היו. ומי שמתכוון לבסס את ספרו על טיול מסע להודו מבלי שהיה שם, אלא על סמך סיפורים של חברים ושיטוט בגוגל בלבד, עליו לדעת מראש שכתיבתו לא תהיה אמינה ושמשהו לא יעבוד בספר. סיפור מסע חייב להיכתב מתוך זיכרונות בהירים של ריחות בשווקים ובכפרים, כשבגוף עוד עולה רפלקס מותנה של כאבי שברי ההליכה ושל כפות רגליים נפוחות מיבלות, מתוך ניסיון מוחשי וחוויה שעברתם בעצמכם. אין אפשרות אחרת. מי שלא עבר בעצמו חוויית מסע מטלטלת למקום מסקרן כלשהו בעולם, שימנע מלכתוב על כך או למקם שם את העלילה שעה שהוא יושב בביתו הממוזג בתל אביב. זה לא יעבוד. השאירו את הכתיבה בז'אנר הזה למטיילים ולשוחרי טרקים ומסעות, הם יעשו זאת טוב מכם, ואל תיפגעו מכך.
4. תחקיר אקדמי
אתם עשויים לתהות ולשאול מה אשר לעלילה המתרחשת בתקופה היסטורית קדומה (רומן היסטורי) או בתקופה עתידית (ז'אנר המדע הבדיוני). כתיבת בז'אנרים אלו דורשת ידע עמוק בתחומי מדעים, היסטוריה, תולדות האומנות ועוד. מובן שלא ניתן לבקר לצורך תחקיר באותם מקומות, לא במאדים ולא בקפיצה אחורה בזמן למלחמת האזרחים בצרפת טרום מלחמת העולם הראשונה. במקרה זה כלי המחקר היחיד העומד לרשותכם הוא ספרי היסטוריה, היסטוריונים וחוקרים. לעתים פגישה עם היסטוריונים וחוקרים תלמד אתכם הרבה יותר מאשר ספרים אקדמיים. פגשו אותם ולמדו מהם על רוח התקופה, על סגנונות הלבוש, על סיפורי פולקלור ועל רכילויות עתיקות שנותרו עדות כשרידים ארכיאולוגיים, וזאת נוסף לעובדות ההיסטוריות היבשות. בספרי "גלגולו של ציור הנבואה" שעלילתו מתרחשת בפריז של המאה השמונה-עשרה ערב מלחמת האזרחים העקובה מדם, לא הסתפקתי בקריאת ספרות אקדמית, אלא שוחחתי, חיפשתי בקרב היסטוריונים את הערך המוסף, את האנקדוטה המסקרנת, טפח נסתר בחייהם של הציירים האימפרסיוניסטים נוסף על ערימות הספרים הנלמדים בקורסים האקדמיים לתולדות האומנות. כמה כאלה מרתקים זכיתי לקבל מפרופסור מיכאל הרסגור ז"ל, המיטיב לתאר את רוח התקופה כאילו הופיעו הדמויות במדורי הרכילות בני זמננו.
סיכום
התחקיר הוא תהליך מרתק המאפשר לכם לא רק להיטיב עם ספרכם אלא לנצל את תהליך הכתיבה כדי להרחיב אופקים, להיחשף לתחומים זרים ומרתקים, ללמוד על דמות היסטורית או על תקופה מרתקת שתאכלס את סיפורכם. גם אם אתם כותבים ספר ריאליסטי, תוכלו להיחשף לעולמות חדשים ומרתקים המתקיימים ממש כאן ועכשיו תחת אפכם. בספרי השלישי, "סודות זורמים לנהר", רקמתי רומן בין נער מתבגר לנערת רחוב פרועה המוצאת מחסה במקומות נידחים בתל אביב. תתפלאו איזה עולם מורכב וקשה גיליתי ממש כאן תחת האף בחצר האחורית המוזנחת של תל אביב. לצורך התחקיר התלוויתי לאחת העמותות המטפלות בנוער בסיכון, פגשתי נערי רחוב, שוחחתי אתם, למדתי על אורח חייהם, גיליתי עולם שלם ומרתק המתנהל ממש תחת אפנו, פה בתל אביב האחרת.
נ"ב: ראוי ואף חובה עליכם להעניק בספרכם את הקרדיט לכל מי שתמך וסייע לכם במהלך הכתיבה והתחקיר. אתם יכולים לבטא את תודתכם העמוקה בדף התודות בסוף הספר או ברשימה הביבליוגרפית אם מדובר בספר כלשהו שסייע לכם במהלך התחקיר.